voltijd bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - Avans Hogeschool (2023)

Avans Hogeschool

voltijd bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - Avans Hogeschool (1)


DNA fascineert je. Bij de hbo opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) leer je alles over cellen. Als laborant draag je bij aan baanbrekend biomedisch of forensisch onderzoek.

open_in_newwebsite

locatieBreda
diplomaB AS
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34397

Als biomedisch onderzoeker buig jij je over diverse onderzoeksvragen. Zoals hoe ontstaat kanker. Welke lichaamssignalen ontregelen cellen. En wat kun je eraan doen. Je onderzoekt als forensisch laboratoriumexpert bewijsmateriaal. In geval van schade en verwondingen. Of je spoort doping op in bloed. Jij ontdekt de oorzaak.Jij vindt biologie interessant. Hebt een fascinatie voor DNA. Bent vindingrijk. Nieuwsgierig. Kunt kritisch nadenken. Wilt weten welke informatie er in cellen of bewijsmateriaal verborgen zit. Je bent precies en eerlijk. Zorgt dat je geen fouten maakt. Jij werkt het liefst op de achtergrond. En bent je bewust van het belang van jouw werk.De opleiding is breed en divers. Net als het vakgebied. Jij leert je weg in het laboratorium. Je leert in de major Biomedisch Onderzoek experimenteren en onderzoeken. Krijgt meer inzicht in biologische processen. Zoals de werking van een medicijn. Of jij kiest voor Forensisch Laboratoriumonderzoek. Je wordt specialist in onderzoek naar bewijsmateriaal. Je volgt een brede major op het gebied van biologie en chemie.Ben je geslaagd, dan ben je Bachelor of Applied Sciences (BAS).

de studiekeuzecheck

Waarom aan de Avans?

voltijd bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - Avans Hogeschool (2)Keuzegids topopleiding
2023

Studieprogramma

voltijd bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - Avans Hogeschool (3)

specialisaties

 • Forensisch Laboratoriumonderzoek
 • Biomedisch Onderzoek
 • Medische Research
 • Patiëntgericht Onderzoek
 • Biotechnologie
 • Forensic Biology
Forensisch Laboratoriumonderzoek

Je doet in het laboratorium sporenonderzoek om de juistheid van beweringen aan te tonen met biologisch of chemisch bewijs. Voor ons strafrecht of voor bedrijven. We combineren chemie en biologie.

Je verzamelt bewijsmateriaal. Verzekeringsmaatschappijen, de brandweer, politie of het Openbaar Ministerie bepalen met jouw informatie de schuldvraag bij materiële schade, bij verwondingen of bij dodelijke ongevallen. Jouw werk is essentieel om vast te stellen wat er gebeurd is, of er sprake is van een ongeval of dat er opzet in het spel is.

Ook al doe jij je werk op de achtergrond in het laboratorium, je bent je bewust van het belang dat anderen aan jouw werk hechten. De rapporten die jij opstelt, maken het verschil tussen wel of geen schadevergoeding, wel of geen schorsing of wel of geen boete. Daarom werk je secuur en zoek je vasthoudend naar het antwoord, totdat je zeker bent van je onderzoeksresultaat. Omdat er zoveel van de uitkomst afhangt blijf je doorlopend kritisch op je eigen werk en dat van je collega's.

De projecten binnen de major Forensisch Onderzoek in de opleiding BML komen zoveel mogelijk uit de praktijk. Bijvoorbeeld drugs- of alcoholcontroles, brandonderzoek of onderzoek op een plaats delict. Je volgt les over elektrochemische analyse, forensisch onderzoek in de praktijk, genetica en sporenanalyse. Ook krijg je vakken als criminalistiek en wiskunde.

Biomedisch Onderzoek

Jij kiest voor Biomedisch Onderzoek omdat je later wilt werken bij een ziekenhuis, universiteit of bedrijf. Dat kan wereldwijd zijn. Je hebt 1 doel: de gezondheid van mens, dier en milieu verbeteren.

In het vakgebied van biomedisch onderzoek gaan de ontwikkelingen razendsnel. In deze major buig jij je over allerlei onderzoeksvragen. Over hoe je energie opwekt met bacteriën en of je daar een auto op kunt laten rijden. Over hoe je honger in ontwikkelingslanden verhelpt; bijvoorbeeld door voedselpakketten te sturen of gewassen te kweken die tegen droogte kunnen. Over de gevolgen van het slikken van xtc voor het menselijk lichaam. Of waarom sommige mensen op latere leeftijd alzheimer of reuma krijgen en hoe je dit kunt voorkomen.

Je werkt in de major Biomedisch Laboratoriumonderzoek binnen de opleiding BML vaak aan projecten uit de praktijk. Hiervoor volg je lessen over biochemie, microbiologie en klinische chemie. Over eiwitelektroforese, DNA en evolutie, immunologie, voeding en energie. Ook krijg je cursussen in Engels, rapporteren en wiskunde.

Medische Research

Dit is 1 van de 3 specialisaties die je kunt kiezen binnen de major Biomedisch Onderzoek in de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

Patiëntgericht Onderzoek

Dit is 1 van de 3 specialisaties binnen de major Biomedisch Onderzoek in de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

Biotechnologie

1 van de 3 specialisaties die je kunt kiezen binnen de major Biomedisch Onderzoek in de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

(Video) Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - Decentrale Selectie - Avans Hogeschool
Forensic Biology

Deze specialisatie kun je kiezen als je de major Forensisch Laboratoriumonderzoek volgt binnen de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

Onderwijs

 • onderwijs
 • bindend studieadvies
taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet34% zelfstudie
33% theorie
33% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen

Bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) kies je meteen een richting: Biomedisch Onderzoek (BMO) of Forensisch Laboratoriumonderzoek (FLO). In jaar 3 ga je je verder specialiseren. Een jaar bestaat uit 4 blokken. Elk blok heeft een thema rond mens, milieu en gezondheid. Je volgt vakken, werkt met medestudenten aan projecten en krijgt gastcolleges van professionals uit de praktijk. Je deelt je eigen tijd in. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen.

bindend studieadvies
 • minimaal 52 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 mei 2023
wettelijk tarief : € 2314 (€1157 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 8852

1 september 2024

aanmelding deadline : 1 mei 2024
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
havo N&Ttoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
MBO niveau 4Kennis van Biologie, Scheikunde en Wiskunde B is van belang.
hbo-pneem contact op met de instroomcoördinator via intake.BML.breda@avans.nl.
WO propedeuseneem contact op met de instroomcoördinator via intake.BML.breda@avans.nl.
toelatingseisen

basiskennis
Volg je momenteel een mbo-opleiding? Volg dan op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
326kamerhuur in Bredarond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig
1194totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181

Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft.Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

709studenten volgen deze opleiding
64%daarvan is vrouw
203eerstejaars gestart in 2017
70%daarvan is vrouw
29703studenten aan de Avans Hogeschool
42%daarvan is vrouw

bron: StudieData

studievereniging

Introductiekamp BETA

Kamp BETA is een introductiekamp voor alle bètastudenten van Avans Hogeschool in Breda. Tijdens dit kamp maak je kennis met je medestudenten en met de stad Breda, want buiten school is er natuurlijk ook een studentenleven! Kijk op de website voor meer informatie.
Tijdens dit kamp maak je kennis met je medestudenten en met de stad Breda, want buiten school is er natuurlijk ook een studentenleven! Kijk op de website voor meer informatie.

SV Omica

SV Omica is de studievereniging van Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek op Avans Hogeschool. Onder deze opleiding vallen de 2 majors Biomedisch onderzoek en Forensisch onderzoek.
Studieverenging Omica richt zich op het organiseren van leuke activiteiten. Dit loopt uiteen van formele activiteiten, zoals een workshop, tot gezellige borrels. Meer informatie lees je op de website van SV Omica.

(Video) Introduction to ESSET

Op kamers in Breda

22635studenten studerend
9390studenten woonachtig
€ 326gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
22 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid

bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

voltijd bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - Avans Hogeschool (4)

Studievergelijker

 • Avans
 • HAN
 • Hanze
 • Hogeschool Leiden
 • HR
 • HU
 • Inholland
 • NHL
 • NHL Stenden
 • Saxion
 • Stenden
 • VHL

1/14 Avans
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

star Keuzegids topopleiding 2023
€ 326 gemiddelde kamerhuur
203 eerstejaars
70% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig

> bekijk opleiding

2/14 HAN
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

star NVAO
€ 315 gemiddelde kamerhuur
193 eerstejaars
63% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig

> bekijk opleiding

3/14 HAN
Life Sciences

€ 315 gemiddelde kamerhuur
193 eerstejaars
63% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig

> bekijk opleiding

4/14 HAN
Life Sciences

€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig

> bekijk opleiding

5/14 Hanze
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig

> bekijk opleiding

6/14 Hogeschool Leiden
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
(Video) Forensisch Onderzoek - AvansLAB #1

> bekijk opleiding

7/14 HR
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

€ 342 gemiddelde kamerhuur
121 eerstejaars
66% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig

> bekijk opleiding

8/14 HU
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)

€ 336 gemiddelde kamerhuur
237 eerstejaars
66% vrouw
? uur contacttijd/week
95% Nederlandstalig
5% Engelstalig

> bekijk opleiding

9/14 Inholland
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week

> bekijk opleiding

10/14 NHL
Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek

gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig

> bekijk opleiding

11/14 NHL Stenden
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

star Keuzegids topopleiding 2023
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig

> bekijk opleiding

12/14 Saxion
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

€ 250 gemiddelde kamerhuur
110 eerstejaars
56% vrouw
? uur contacttijd/week

> bekijk opleiding

13/14 Stenden
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig

> bekijk opleiding

14/14 VHL
Biologie en medisch laboratoriumonderzoek

gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig

> bekijk opleiding

disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

> uitgebreide vergelijking

(Video) Biologie en medisch laboratoriumonderzoek | Waarom deze opleiding?

Kijk ook eens naar ..

Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

opleidinggelijkenis met Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
Chemiebekijk

Feiten en cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.14.0
inhoud3.83.8
docenten3.73.7
studiefaciliteiten3.63.4
studielast3.53.6
studiebegeleiding3.73.6

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan de Avans Hogeschool is beoordeeld door 311 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.

Na de studie

voltijd bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - Avans Hogeschool (5)

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Je hebt als biomedisch of forensisch onderzoeker talloze mogelijkheden. In het bedrijfsleven. Of in het onderwijs, marketing of bio-informatica. Je werkt in de chemische sector. De arbeidsmarkt is de komende jaren goed in de Life Science. Je werkt in een werkveld waar organisaties zich wereldwijd mee bezig houden. Je levert een bijdrage aan de gezondheid van mens en dier.De arbeidsmarkt van Forensisch Laboratoriumonderzoek is veel in ontwikkeling. De overheid investeert flink in uitbreiding van opsporings- en forensisch onderzoekspersoneel. Met name bij politie, brandweer, justitie en het Nederlands Forensisch Instituut neemt de vraag naar specialisten op hbo-niveau toe. Hoeveel werkgelegenheid er binnen deze sector zal ontstaan is op dit moment nog onduidelijk. Daarom is de major Forensisch Laboratorium Onderzoek breed opgezet. In het domein van technologie, gezondheid en milieu. Je kunt na je opleiding ook terecht in andere werkvelden van de Life science.Kijk op www.feelthechemistry.nl en www.proef.info om een indruk te krijgen van de diverse beroepen.

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2218gemiddeld bruto maandloon
23%kans op een vaste baan
81%kans op een voltijd baan
50%kans op een baan op niveau
60%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
87%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Wageningen UniversityAnimal Sciences+ aanv. eisen
Wageningen UniversityAquaculture and Marine Resource Management+ aanv. eisen
Wageningen UniversityBioinformatics+ aanv. eisen
Wageningen UniversityBiology+ 60 EC pre-master
Universiteit TwenteBiomedical Engineering+ 30 EC pre-master
Radboud UniversiteitBiomedical Sciences+ 51 EC pre-master
Wageningen UniversityBiotechnology+ aanv. eisen
Amsterdam VUDrug Discovery Sciences+ 12 EC pre-master
TU DelftEngineering and Policy Analysis+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityFood Safety+ cijfergemiddelde
+ motivatiebrief
Universiteit TwenteHealth Sciences+ 30 EC pre-master
UULeraar VHO biologie full-time,part-time educational+ aanv. eisen
TU DelftManagement of Technology+ 30 EC pre-master
HANMolecular Life Sciencesgeen aanvullende eisen
HANMolecular Life Sciences part-timegeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitMolecular Mechanisms of Disease research+ aanv. eisen
ErasmusMolecular Medicine research+ aanv. eisen
HanzeMsc in Datascience for Life Sciencesgeen aanvullende eisen
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology & Society full-time,part-time+ aanv. eisen

bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

biomedisch onderzoeker

forensisch laboratoriumonderzoeker

bron: StudieData

Contact

voltijd bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - Avans Hogeschool (6)Studenten Informatie Balie

E: studentinfo@avans.nl
T: 088-5257550

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite

(Video) Exchange programme: Bioinformatics - Avans University of Applied Sciences.

Videos

1. Learn more about environmental science (ESSET) at Avans
(ESSET Avans University of Applied Sciences)
2. Life Sciences / Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek | Hogeschool Utrecht
(Hogeschool Utrecht)
3. Online presentatie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek voltijd | Hogeschool Rotterdam
(Hogeschool Rotterdam)
4. Online presentatie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek | Hogeschool Rotterdam
(Hogeschool Rotterdam)
5. Online presentatie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek | Hogeschool Rotterdam
(Hogeschool Rotterdam)
6. Docent Environmental Sciences, Marzena - Meet the Teach #2
(Avans Hogeschool)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated: 05/08/2023

Views: 6240

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.