Duftgeranie & Duftpelargonie I En duftende plante både ude & inde (2023)

Duftgeranium eller duftpelargonie, som de vist egentlig hedder, kommer oprindeligt fra Sydafrika. Den duftende plante tog turen til Europa, hvor den – særligt i England – blev meget populær. Ikke mindst på grund af sin duft. For som navnet antyder, så har duftgeranium den egenskab, at den dufter.

Så hold dig for næsen eller snus godt ind! Vi dykker ned i planterne med den parfumerede odør.

ET ÅR I HAVEN

Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.

Det dufter af…

Duftgeranie & Duftpelargonie I En duftende plante både ude & inde (1)

Den mest almindelige duftgeranium er en rosengeranie, som dufter af roser. Men faktisk er duftgeranierne blevet kultiveret så meget, at du nærmest kan finde en plante, der dufter af lige det, du bedst kan lige. Citron, æble, kakao – ja, endda cola!

e

Der er uendeligt mange dufte at vælge imellem. Derfor, når du bestemmer dig for at købe en duftgeranium, er det bare med at snuse dig vej gennem udvalget. Det er nemlig ikke alle typerne, der dufter lige godt. Og jeg siger det bare. Det er ikke en succes at få en duftgeranium med en odør, der ikke passer næseborene!

Pleje & pasning af en duftgeranium

En duftgeranium kræver ikke meget pasning så længe, at den kan få lov til at hygge sig i sol eller halvskygge og en gang i mellem blive serviceret med et krus vand. En duftgeranium kan drikke en del, men den klarer altså også at tørre lidt ud, så det får den lov til hos mig. Jeg står nemlig ikke klar med vandkanden fra morgen til aften.

Nogle duftgeranier kan blive meget store – helt op til 1 meter høje. Har du din duftgeranium indendørs? Så kan det godt blive nødvendigt at brække topskuddene af en gang imellem, så den ikke stikker helt af.

Jeg holder planterne nede på den måde, for jeg er ikke interesseret i, at duftgeranierne skyder i vejret og bliver ranglede. Jeg vil meget hellere have, at de busker sig og er tætte i løvet. Og tætte bliver de, når topskuddene nippes af.

TIPEn duftgeranium skal have gødning, og har du problemer med, at din duftgeranium ikke blomstrer, er det sikkert fordi, at den skal have gødning.

Blomsterne på en duftgeranium gør ikke meget væsen af sig, men de er der – godt gemt i alt det grønne. Slår du op i forskellige havebøger, kan du læse, at man ikke skal købe en duftgeranium for blomsternes skyld. Jeg synes nu ikke, at man yder planterne retfærdighed ved at negligere blomsterne. De små, pastelfarvede blomster er faktisk ret flotte.

Beskæring – Sådan gør du

Duftgeranie & Duftpelargonie I En duftende plante både ude & inde (2)

Beskæring hører med til pasning af en duftgeranium, for i løbet af vinteren kan planten godt blive noget ranglet at se på. Derfor skal den klippes tilbage, så den kan begynde at skyde pænt igen.

TIPLav nye planter af de grene og skud du klipper af din duftgeranium under beskæringen.

Jeg beskærer mine duftgeranier i løbet af marts, hvor der alligevel ikke er så meget andet at gøre i haven, men hvor jeg gerne vil lidt i gang. Derfor er en hovedrengøring i vindueskarmene og mellem de overvintrede planter på sin plads.

Gladiolus – Havens smukke diva

Der er altid nogle af duftpelargonierne, der trænger til at få en ny krukke at vokse i, så det får de. De får også lidt gødning og vand med på vejen før, at de bliver placeret et sted med lys og varme.

Duftgeranium både udendørs & indendørs

Duftgeranie & Duftpelargonie I En duftende plante både ude & inde (3)

En duftgeranium trives både indendørs og udendørs. I gamle dage havde man rosengeranium indendørs i de pæne stuer, man ikke brugte så tit. Her blev den brugt til at sprede frisk luft inden, at der kom gæster. Så fik planten lige et dask, og rundt i stuen spredte sig en kraftig, parfumeret duft i forsøget på at camouflere en indestængt lugt af møl og hengemthed. Smart. Dengang.

10 skønne blomster til dine krukker

Jeg har mine duftgeranier placeret indendørs i vindueskarmene, men når sommersolen begynder at mene det sådan for alvor, rykker jeg dem ud i drivhuset. Her kan de stå og vænne sig til temperaturen uden for husmurenes trygge rammer. Efter lidt tid her er de klar til at holde sommerferie under åben himmel, og så rykker jeg duftgeranierne udendørs.

TIPDuftgeranier skal ikke have meget vand om vinteren, men om sommeren kan de have brug for en del.

Når sommeren lakker mod enden, kommer duftgeranierne på et pitstop i drivhuset igen før, de kommer med indenfor. En duftgeranium og vinterkulde er nemlig ikke et godt match, for den tåler ikke frost. Derfor skal den ind om vinteren.

Jeg placerer duftgeranierne køligt, lyst og tørt så længe, kulden bider. Har du en frostfri havestue, er det et godt sted at have en duftgeranium om vinteren.

Formering af duftgeranium

Duftgeranie & Duftpelargonie I En duftende plante både ude & inde (4)

Det er ikke svært at formere en duftgeranium. Når du alligevel går og nipper topskuddene af planten, så den ikke vokser sig alt for stor, kan du lige så godt lave de skud til nye duftgeranier i stedet for at smide afklippet i komposten.

TIPDu får størst succes med formering af en duftgeranium fra marts til september.

Når du har brækket et tykt og stærkt skud af, fjerner du de nederste blade og de blomster, der eventuelt sidder på skuddet. Stik så skuddet i vand eller fugtig jord og placer stiklingen lyst, men ikke i direkte sol. I løbet af de næste par uger, vil skuddet slå rødder. Efterhånden som planten vokser til, sørger du selvfølgelig for at give den en større krukke, den kan vokse i.

Sådan laver du stiklinger

Kan de spises?

Duftgeranie & Duftpelargonie I En duftende plante både ude & inde (5)

En duftgeranium er spiselig, men jeg har faktisk aldrig selv taget en bid. Duften er nok til mig, og jeg nøjes derfor med at bruge blomsterne som pynt på kager og desserter, for der er ikke så meget smæk på smagen.

Duften af Provence – Smukke lavendler i haven

Duftgeranier kan spises i salater, men bliver primært brugt til dessert, kager, is og te. Her kommer den parfumerede smag rigtigt til sin ret.

En snak om sorter

Duftgeranie & Duftpelargonie I En duftende plante både ude & inde (6)

Der findes et utal af sorter, når det kommer til duftgeranier, men indtil videre har jeg kun 3 forskellige herhjemme: rosengeranium, citrongeranium og Lady Plymouth. Alle 3 skønne på hver deres måde!

Rosengeranium

Rosengeraniumer også kendt som ørepineplanten, for efter sigende skulle den kunne kurere ondt i ørerne. Jeg har aldrig selv forsøgt, men tricket er at rulle blade fra en rosengeranium sammen og stikke ind i ørene. Olierne fra planten har nemlig en lindrende effekt, og lider man af ørepine, kunne man da næsten være fristet til at prøve.

Citrongeranium

Citrongeraniumligner min rosengeranium til forveksling, men det er duften, der gør den til noget særligt. Den dufter nemlig kraftigt og friskt af citron, og derfor er den noget mindre kvalmende at lugte til end rosengeranien.

Lady Plymouth

Lady Plymouth er den nyeste duftgeranium, jeg har føjet til samlingen, og det er egentlig ikke fordi, at den dufter specielt kraftigt. Til gengæld er den virkelig flot i løvet! Lady Plymouth har nemlig grågrønne blade med hvide kanter, og når den blomstrer, er det med lilla-lyserøde blomster. Bladene er fligede lige som på rosengeranie og citrongeranie, og selvom de 3 sorter er forskellige, ligner de meget hinanden i vækst og statur.

Duftpelargonierne er utroligt nemme at passe, og de er både fine i vindueskarmen og i krukker på terrassen om sommeren. Det eneste du skal være opmærksom på, er, at du anskaffer dig en plante, du synes, dufter godt!

For ved bare det mindste vindpust spreder en duftgeranium sin parfumerede odør – og det skulle jo helst ikke ende med, at du går rundt med en klemme på næsen. For en duftgeranium den er nu alligevel for fin til at ende på komposten. Så hellere på med en klemme eller bare vælge den rigtige duft fra begyndelsen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated: 04/08/2023

Views: 6050

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.